coach voor vrouwen die niet meer willen worstelen met eten en gewicht

Hoe zou het voor je zijn als je altijd alles mag en kunt eten wat je wilt en niet dik wordt?

Slank. Gezond. Gelukkig.

Maandagavond. En daar zit je dan. Vanochtend zo goed begonnen. Deze keer zou het je écht lukken. De start van je nieuwe leven! Slank. Gezond. Gelukkig.

Kwaad op jezelf verfrommel je de papiertjes van de chocoladereep. Én de lege chipszak, de koekjesverpakking, het plastic waarin het blok kaas even daarvoor nog verpakt zat. Zelfs die vreselijk zoete gummibeertjes die je onderin de kast vond en die je eigenlijk helemaal niet lekker vindt, heb je allemaal naar binnen gewerkt.

Moe, doodmoe ben je. Van het volgen van al die regels. Die ook nog eens steeds weer veranderen. Gék word je ervan. Bij alles wat je in je mond wilt steken hoor je dat stemmetje: ‘Zou je dat nou wel doen? Is dat wel goed voor je? Is het wel suikervrij? Koolhydraatarm? Zonder vet?… Mag ik dat wel eten?’

Waarom lukt het je nou niet om gewoon eens een dieet vol te houden. Die knop om te zetten. Je voelt je slap. Een nietsnut. Een mislukkeling. Omdat het anderen wel lukt (kijk maar eens op tv of in de bladen). Maar jou niet…

Of: de andere kant van dezelfde medaille:  Je had je voorgenomen vanaf vandaag echt normaal gezond en genoeg te gaan eten. Niet meer te laxeren, braken of heel erg veel te bewegen.

Je ziet wel hoe de mensen naar je kijken, zich zorgen over je maken. Je weet wel dat ze vinden dat je te mager aan het worden bent. Je weet diep van binnen wel dat je niet meer normaal met eten omgaat, te vaak veel te weinig eet.

Waarom lukt het je nou niet om op een andere manier dan met weinig eten controle te houden, over je leven en over je gevoel van falen en niet goed genoeg zijn?

Hoeveel tijd ben jij in strijd; met eten, met leven, met jezelf?

Of je nu overeet of ondereet of op nog een andere manier je gewicht probeert te controleren: in je hoofd ben je heel veel met je lichaam bezig.

Maar voel je je lichaam wel? Ben je aanwezig in je lijf? Of zit je meestal in je hoofd. Je lijf te veroordelen? Verdoof je alles wat je voelt gauw met eten of juist met weinig of niets eten? Zodat je niet meer hoeft te voelen, hoe in de war je bent.

In de war van het leven, het oordelen, het moeten en niet mogen, het niet goed genoeg zijn, de gevoeligheid die je had als kind? In de war van alles wat je hebt meegemaakt. En wat je niet wilt voelen…

Hoe vaak heb je niet het gevoel dat je er alleen toe doet als je slank, gezond, sterk, succesvol bent? Hoeveel tijd van je dag, je week, (je leven?!) ben jij eigenlijk bezig met wel eten, niet eten, eetbuien, vasten, laxeren, overmatig sporten, overgewicht, ondergewicht, je gewicht, het veroordelen van je lijf?

Hoeveel tijd ben jij in strijd; met eten, met leven, met jezelf? En… word je daar gelukkig van?

Hoe zou het zijn….

als je leert voelen, zonder te verdoven?

als je erop leert vertrouwen dat je toe mag geven aan je eet verlangens

als je niet alleen in je hoofd zegt dat je goed bent zoals je bent, maar dat af en toe ook echt zo ervaart. En soms ook niet, en dat is ook oké

als je leert om geen oordelen meer te hebben over eten

dat je er helemaal mag zijn, met alles, altijd!

als je stevig in je schoenen leert staan

als je leert dat hoe jij nu bent, helemaal heel is en dat het klopt, zonder dat je er nog iets aan hoeft te veranderen!

als je oké kunt zijn met wie je bent

als je altijd alles mag en kunt eten wat je wilt en niet dik wordt?

als je aanwezig kunt zijn in je hele lijf, in plaats van enkel in je hoofd

Onmogelijk?

Het lijkt misschien nu onmogelijk voor je om dat te bereiken. Maar ik weet uit ervaring dat het kan. Dat je echt alles kunt en mag eten wat je wilt, en dat je daarvan niet te dik wordt. Het werkt namelijk zo: in  jou waakt het monster van je eetverslaving. Op het moment dat jij je iets ontzegt, schrikt je monster wakker en gaat er alles aan doen om jou te laten eten. Of als hij vindt dat je wel genoeg gegeten hebt, gaat hij je helpen door je juist nog meer te laten vasten. Maar als hij leert, dat je echt altijd alles mag eten wat je wilt, dan gaat het monster lekker liggen slapen. Hij hoeft niet meer zo waakzaam te zijn, want eten komt toch wel. Zo kun je met je eetverslaving zijn, zonder controle en sturen.

Door vrij eten leer je voelen wat je echt wilt.

Wil je dat gebakje op die verjaardag echt ? Want… morgen mag je ook een gebakje eten. Dat mag namelijk altijd! En krijg je na een handje of twee genoeg van je chips, dan kun je de zak gerust wegleggen, want morgen mag je ze ook nog. Of straks, over tien minuutjes, als je er toch weer zin in hebt. En wil je die hele chocoladereep achter elkaar opeten? Prima! Je monster blijft lekker slapen, en je eetbuien zijn niet meer nodig. Want die ontstaan als je te lang op wilskracht eten niet neemt. Is de wilskracht opgebruikt, dan eet je alles wat je zo lang niet mocht van jezelf. En als je altijd chocola mag, is een hele chocoladereep dan nog echt lekker? Misschien wel 😉

Waarom kan ik je leren Vrij te Eten?

Mijn naam is Liesbeth, en ik worstelde jarenlang met een eetverslaving. Van jongs af aan heb ik gehoord dat ik dik was. Ik begon al jong met lijnen, en merkte dat het gewenste effect (afvallen) uit bleef en dat ik juist meer ging eten omdat ik mijzelf heel veel verbood. Toen ontdekte ik dat helemaal niet eten wel hielp om snel af te vallen. Ik ontwikkelde anorexia.

Eetverslaving

Bij een eetverslaving wordt al heel snel gedacht aan obesitas of aan dikke mensen, die niet genoeg doorzetten. In mijn ogen is een eetverslaving veel breder en houdt het alle vormen van sturen met eten in. Bijvoorbeeld lijnen, laxeren, diëten, anorexia, boulimia, overeten, te weinig eten of dwangmatig sporten. Maar ook de ‘onschuldige’ balansdagen, even die laatste drie kilo eraf of clean willen eten door middel van superfoods, de fitgirl-rage… Op het moment dat je begint met het sturen van je eten, wordt het monster van je eetverslaving in jou geboren.

Vrij Eten

Na een lange zoektocht ontdekte ik het Vrij Eten. Het voelde voor mij als een enorme gok, om echt alles te gaan eten wat ik wilde. Ik vond het moeilijk om op gevoel te gaan eten. Maar ik wist ook dat de manieren die ik tot dan toe had geprobeerd, alle vormen van sturen van eten, mij niets dan ellende hadden gebracht.

Ik ben vrij

Met Vrij Eten werd ik uiteindelijk weer mezelf. Ik leef nu mijn leven, geniet van  eten en heb precies het lichaam dat bij mij past. Ik vind mezelf oké, helemaal zoals ik ben, met alle goede en minder goede kanten. Ik mag er helemaal zijn, heel zijn, met alles wat er is. Ik hoef mezelf niet eerst te accepteren of van mezelf te houden, ik accepteer dat ik mezelf niet altijd accepteer. Ik ben vrij. Jij kunt dat ook zijn! Ik coach jou graag naar een leven vrij van de strijd met eten!

Wil jij ook vrij zijn van de strijd met eten?

Meld je dan nu aan voor mijn Vrij Leren Eten – programma

Met de online training Vrij Leren Eten

– ontdek je dat je altijd mag eten wat je wilt, wanneer je wilt

– vind je opnieuw de verbinding met jezelf

– ervaar je vrijheid (met eten, en het werkt ook door in andere delen van je leven)

– kom je uit de strijd met eten

– ga je uit het sturen en manipuleren, naar vrijheid met wat er is

– leer je moedig te zijn om keuzes te maken die je spannend vindt

– hoef je niet meer je hele leven op je eten en gewicht te letten

– ontdek je hoeveel tijd je overhoudt als je niet meer met het sturen van eten bezig hoeft te zijn. Tijd voor wat jij belangrijk vindt in je leven

– vind je rust in je eetgedrag, en in je leven

Dit programma is niet geschikt voor iedereen.

Ik geloof dat iedereen Vrij kan leren Eten. Maar het is wel heel belangrijk dat je bereid bent om ook echt te gaan DOEN. Dat je in de actiestand komt. Ook moet je bereid zijn om op zelfonderzoek uit te gaan, om je oordelen over eten te bekijken en een voor een te verwerpen.

Dit programma is absoluut niet bedoeld om mee af te vallen (of aan te komen). Het is een manier om weer liefdevol in verbinding te komen staan met jezelf.

Het is geschikt voor jou als je er genoeg van hebt om te strijden tegen eten en je lijf. Je lichaam zal na verloop van tijd het gewicht vinden, dat op dat moment bij jou past.

Zo gaan we te werk

Twaalf weken lang ontvang je elke week een doe-opdracht, om zelfstandig mee aan de slag te gaan, in je mailbox. Je ervaringen en vragen deel je in de speciale besloten Facebook Groep.

We werken met 3 modules, met ieder hun eigen thema:

1 Wat is vrij eten?

2 Eten & jij

3 Bij twijfel: eten!

Je hoeft het niet alleen te doen

Je krijgt toegang tot de  besloten Facebook Groep , een mooie groep met vrouwen die net als jij worstelen met hun eetverslaving, of dit nu ondereten of overeten is. Heb je een vraag, of een mooi of moeilijk moment dat je wilt delen met mensen die je snappen, dan kun je die altijd in de groep gooien. Ook kun je hier een buddy zoeken.

Elke twee weken volg je een CoachCall in de groep (alleen voor de deelnemers van Plus en VIP), waarvoor je van te voren je vragen kunt insturen. Je kunt live meedoen met de Call, of op een later tijdstip terugluisteren. Heb je zelf geen vraag, luister dan toch, omdat de vragen van anderen ook voor jou heel waardevol zijn! 

De deelnemers aan de VIP training  hebben bovendien drie keer een skype-sessie, 1 op 1 met mij persoonlijk. Dat is dus elke maand persoonlijk contact, waarin je mij al je persoonlijke vragen kunt voorleggen (die je misschien liever niet in de groep stelt).

Praktisch

Wanneer:  je kunt op elk moment instappen, wanneer jij er klaar voor bent

Waar: online in de online academie, via je eigen computer of mobiel, en in de speciale Facebook Community groep.

Je investering is afhankelijk van de variant die je kiest. 

 

Veelgestelde Vragen

- Word ik niet enorm dik als ik alles ga eten wat ik wil?

Juist niet! Hoe lang heb je je eetpatroon en gewicht al gestuurd en gemanipuleerd? En wat is jouw ervaring daar mee tot nu toe? Misschien heeft het je te dun gemaakt, misschien dik. Of misschien ben je al jaren in strijd met een paar kilo’s die er af gaan en er weer bij komen. Het proces naar echt vrij worden, kan ik niet voorspellen voor jou. Mijn ervaring met Vrij eten en met andere vrij eters is, dat je het gewicht krijgt dat bij je past. En omdat je lijf na verloop van tijd echt vertrouwen kan opbouwen, dat jij er altijd weer eten in stopt als het daarom vraagt, zal het jojoën verleden tijd zijn en zul je niet te dik worden.

- Welk gevecht met eten moet ik hebben, om mee te kunnen doen aan dit programma?

Ervaar jij strijd in je denken en zijn, op het gebied van eten en gewicht? In mijn beleving ben je dan niet vrij. De mate of intensiteit hiervan is niet belangrijk. Vrij is vrij, gevangen is gevangen. Of je nu overreden wordt door een auto of door een vrachtwagen; pijnlijk is het altijd. Dus of je nu vast, lijnt, dieet, laxeert, overmatig sport, balanst, braakt of eetbuien hebt. Er is altijd ruimte voor jou in het programma om Vrij te leren eten.

- Ik worstel al zo lang met eten en mijn gewicht, voor mij is het te laat.

Het is nooit te laat om jezelf vrij te maken van een eetverslaving. Ook niet als je er al zo lang in zit en je bent gaan geloven dat jij een hopeloos geval bent. Heb respect voor jouw proces en tijd. Iedereen leert circulair in het leven, niet lineair. Ontwikkeling is nooit klaar of af. Vrij eten gaat over het hier en het nu. Niet over wat is geweest of wat gaat komen. Je mag altijd nu besluiten, om vrij te worden van een eetverslaving.

- Mijn probleem met eten is niet erg genoeg, voor anderen is het veel erger

Vergelijken is killing, altijd! Als jij strijd ervaart op het gebied van eten of gewicht, dan mag jij jezelf serieus nemen! Liefdevol voor jezelf zorgen. Je hoeft geen anorexia of boulimia gehad te hebben, om te mogen erkennen dat jouw strijd met eten erg genoeg is.

- Ik heb eetbuien, als ik die niet onder controle houd en alles mag eten wat ik wil, ben ik van God los.

Juist als je eetbuien hebt, gaat Vrij Eten voor jou werken. Natuurlijk is het beangstigend, om de controle los te laten. Je was gewend om te vasten, lijnen of braken na een eetbui. Hier mag je mee stoppen, door jezelf altijd alles geven wat je wilt en nodig hebt. Door liefdevol te blijven eten, zal je hoofd en lijf vertrouwen opbouwen en weten dat het altijd alles krijgt wat het nodig heeft. Daardoor zullen de eetbuien gaan afnemen en op den duur helemaal stoppen, mits je blijft eten.

- Ik vind het te duur/spannend om dit bedrag voor mijzelf uit te gaan geven

Natuurlijk is het spannend om geld aan jezelf uit te geven. Waarschijnlijk zit die diep vastgeroeste overtuiging, dat je het helemaal niet waard bent, ergens diep van binnen. Misschien heb je tot nu toe behandelingen gevolgd die vergoed werden door de verzekering. Ik heb ervaring met beiden. De sessies bij mijn Vrij eten coach heb ik allemaal zelf moeten betalen. Juist omdat ik geld voor mijzelf uitgaf, was ik ook bereid om er echt voor te gaan en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn proces. Ik zag het als een liefdevolle investering voor mijn toekomst. Geld investeren in jezelf is de eerste stap naar liefdevolle zelfzorg.

- Ik heb er geen tijd voor

Tijd is het meest kostbare bezit dat we hebben. En herken je dat we die soms maar al te goed besteden aan dingen die niet meehelpen in onze ontwikkeling? Ik vraag niet veel tijd van je. Je mag helemaal zelf bepalen, hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Elke dag moet je toch al eten, dus veel extra tijd zal dit niet gaan kosten. Wat ik het meest belangrijk vind, is dat je gaat doen. Dat je uit je hoofd gaat en liefdevol gaat eten. Of je er nu veel of weinig tijd voor uittrekt

- Ik heb geen Facebook, kan ik toch mee doen?

Je hebt wel een Facebook-account nodig, om mee te kunnen doen in de groep. Je kunt speciaal hiervoor een account aanmaken, alleen voor deze groep. Je hoeft zelfs niet je eigen naam te gebruiken daarvoor, dat kan ook een ‘pseudoniem’ zijn. Of alleen je voornaam. Je kunt de instellingen zo zetten dat je gegevens niet zichtbaar zijn verder. En je hoeft de overige gegevens ook niet in te vullen.

- Die Facebook groep, kan iedereen daar zomaar lid van worden? Of zien dat ik er lid van ben?

Nee, de groep is besloten, dus niemand kan zomaar lid worden, en het is niet te zien wie lid zijn van deze groep.

-Ik ben dan (een deel van de tijd) op vakantie, kan ik toch meedoen?

Ja, je houdt toegang tot alle materialen. Heb je geen internet op je vakantie-adres, dan kun je na je vakantie de lesstof inhalen. Tegelijkertijd is juist vakantie een mooie gelegenheid voor je om met de opdrachten te oefenen, omdat je dan even uit je normale omgeving/comfortzone bent. Heb je de bonus van de 1 op 1 skype-gesprekken erbij, dan plannen we die natuurlijk om je vakantie heen.

- Ik probeer het eerst wel zelf

Natuurlijk mag je dit alleen proberen. Besef wel dat het lastig is om er alleen uit te komen. Juist omdat iedereen om je heen bezig is met afvallen/gezond zijn/fit worden. Daarnaast, hoe lang en hoe vaak heb je het al zelf geprobeerd? Is dit bevallen, heeft het je duurzame genezing en vrijheid gebracht? Ik heb van mijn 9e tot mijn 23e geworsteld en vaak geprobeerd om het zelf te doen, zo moeilijk kon het toch niet zijn. Op het moment dat ik hulp vond, waar ik echt in geloofde ging het stromen. Ging ik investeren in mijzelf en kwam ik vrij snel uit mijn eetverslaving. Met een hele groep gelijkgestemden om mij heen, die hetzelfde deden. Hoe fijn is dat? Zelf uit een eetverslaving komen is moeilijker dan je denkt.

- Hoe lang hou ik toegang tot het programma?

Je houdt levenslang toegang tot het online programma en de Facebook Groep.